Szállásügyintézés

+36 30 6414092  szallasfoglalas@edvymalom.hu

Rendezvényszervezés

+36 30 5718083  info@edvymalom.hu

Cím

Edvy Malom Fogadó és Barokk Udvarház
H-8500 Pápa, Gyimóti u. 91.

GPS: N47  19'  26,47"   E17  29'  13,18"

Malomipari gyűjteményes kiállítás

A malomipari gyüjteményes kiállítás,a malom múzeum, a vizimalomban folyó tevékenységet teszi láthatóvá, kézzel foghatóvá. Ez a tény csak látszatra egyszerű, hiszen a Pápa városában működő vizimalmok közül az 1953-ban végbemenő államosítás után - a mai napokra - minden malom elpusztult. Valójában a semmiből kell újra teremteni.

A jelenleg nálunk megtekinthető malomipari gépek, gyüjtési munka hozadékai. Sok-sok utánjárást követően a gépeket restaurálni kellett, mielött kiállíthatóvá váltak. A malom udvaron a lábasszin alatt kaptak helyet.

Láthatjuk az udvarban a néhai Tapolca patak medrét, amely ereje a malmot halytotta. A kikövezett patak meder a látható legősibb kézzelfogható emlék. Az 1400-as állapotokat tükrözi.

Tervben van a vizikerék és a zsiliprendszer rekonstrukciója, és egy alap örlési technika bemutatása.

A malom belselyében az Öregmalom teremben a molnár mesterséghez kapcsolódó ezközöket mutatunk be. A falakon írásos emlékezés és képanyag látható a két világháború közötti idökből.

Továbbá a csoda lehetőségét kell a kedves olvasóval megosztanom. Most 2013-ban lehetséges,hogy az 1965-ben elapadt és pár éve újra éledő források vizét, újra bevezetik Pápa városába. Újra feléledhet a várost éltető Tapolca patak.

Reményeink szerint, az Edvy malom leendő vizikerekét, újra nyaldossák majd a híres Tapolca patak fodrai.

Malomipari gyűjteményes kiállítás az Edvy Malom Fogadóban